Domů

Ze starých pohlednic

Fotograf Julius Schwarz Tisk
Úterý, 23 Říjen 2018 18:48

V této části stránek se budu věnovat čistě pozůstalosti českolipského fotografa Julia Schwarze, který měl atelier v Hrnčířské ulici 858, tedy v domě, který dnes ještě stále existuje mezi nemnoha dochovanými domy na západní straně ulice. Julius Schwarz byl jedním z mála, kteří vyrážel s fotoaparátem i do obyčejnějších míst a nejen našeho města. Byl evidentně i vášnivým turistou a proto jsou četné i snímky z výletů, které nejčastěji absolvoval se svou ženou, třemi dětmi a psem. A samozřejmě někdy i s dalšími přáteli, či příbuznými. Samotné téma života a osudu pana fotografa a jeho rodiny by mohlo být velmi zajímavé, ale zatím čeká na zpracování a svého badatele. Zde se nyní zaměřím na pravděpodobně jen zlomek pozůstalosti, ale i tak poměrně početný a reprezentativní. Na dochovaných skleněných negativech jsou zachycena místa známá, ale i často pro mě doposud zcela neznámá. Zejména záběry z lesů jsou těžko identifikovatelné a vodítkem bývá jen autorův popisek na občas dochované krabičce. S touto skupinou snímků souvisí výzva na identifikaci míst. Pokud by někdo ona zatím neznámá místa poznal, budu rád, když mi napíšete na mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Ta známá místa sdružím do nějakých územních celků, třeba dle obcí a částí České Lípy.

Většina negativů není mým majetkem, ale majitel souhlasil s touto formou prezentace s tím, že je možné si zde prezentované snímky objednat přímo u něj - kontakt bych poskytl. Skeny negativů nejsou vždy zcela perfektní, ale i tak je možné skutečný stav snímku poměrně dobře rozpoznat. Některé jsou jen slabě zoxidované po okrajích, ale některé mají zejména po stranách již zcela zničená místa. Přeci jen uložení negativů někdy i v uplynulých sto letech nebylo zcela jednoznačně úplně předpisové. Zničené snímky snímků se sice rekonstruovat již nedají, ale ostatní vady obrazu lze s dnešní technikou poměrně úspěšně vylepšit.

Všechny snímky pocházejí z let 1910 až 1930, některé možná i novější, ale zcela jistě nejdou přes rok 1940. Některé jsou datované, nebo se dají určit. ale u některých to opravdu uvést nelze. Stejně jako jeden z takových typických výletnických snímků s věrným druhem pod Špičákem.

Pod Špičákem

V negativech se najde i několik čistě soukromých snímků, jako tento vánoční:

Vánoce u Schwarzů

 
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.