Domů Okupace 1968

Ze starých pohlednic

Okupace 1968 Tisk
Úterý, 23 Prosinec 2008 09:48

Tento článek ani tak nezobrazuje proměnu města, spíše změnu společenskou a rozhodně se nevěnuje věcem radostným. Přesto je potřeba se i ktakovým událostem vracet a připomínat si je. Díky panu Jaroslavu Topinkovi mohu použít sérii fotografií pořízených v černý den 21. srpna 1968 a v období následujícím. Nechci zde rozebírat toto tragické období našich nedávných dějin, tak jen ke každé fotografii připojím krátký popis s upřesněním místa.

Protože ale popisky nejsou příliš prostorné, přeci jen pár slov úvodem. Nejdříve je na několika fotografiích zachycen pohyb nepřátelských vojsk po městě prvního dne 21. srpna 1968 a jejich následné obsazení náměstí, kde bylo na rohu s ulicí Gottwaldovou (Jindřicha z Lipé) sídlo OV KSČ v dnešní budově banky. Při předpokládané kontrarevoluci bylo nutno zajistit opěrný bod mocenských struktur. Zde sice nebylo příliš příjemné chodit před hlavněmi samopalů, ale někteří se přeci jen pouštěli do diskuse s vojáky. Hlavním místem usídlení vojsk v těchto dnech byl však prostor za Kopečkem u silnice na Prahu, přibližně v místech dnešního sběrného dvora a obalovny. Současně také v prostoru mezi hradem a řekou, kam se dalo zajet z právě dokončované křižovatky a výpadovky na Mimoň. Ke snímku číslo 7 s uvízlým tankem se váže i má osobní vzpomínka. Mezi přihlížejícími jsem byl také, jak to znám z vyprávění. Při pohledu na plačícího a opuštěného vojáka jsem totiž ztratil svého prvního dudlíka. Příjezd tanků však znamenal podstatně znatelnější ztráty pro drtivou část obyvatelstva, jak je možné vyčíst ze zachycených hesel rozesetých po městě z konce srpna. Předtím ještě stav pomníku rudoarmějce, který byl přemístěn na dno řeky. Podle vzpomínek autora fotografií jej skupinka mladých lidí, k nimž se jak říká nachomýtl také, vytáhla pomocí lana a nákladního automobilu nejdříve na hlavní silnici. Dnes mezi obchodní domy a následně putoval do vody. Při cestě k silnici přišel o ruku, což později odsouzeným bylo dáno k náhradě. V řece byl pod mostem objeven poměrně brzy, neboť i když neuměl plavat, koukal z vody. Přeci jen Ploučnice u Tety není příliš hluboká.

Posledních pár fotografií je již ze dnů po 19. lednu 1969, kdy se na náměstí držela tryzna za Jana Palacha. Mladí lidé, kteří akci organizovali bohužel neměli k dispozici jeho fotografii, proto je použita symbolicky pouze kresba.

Pokud by se někdo na snímcích poznal, případně by se chtěl podělit s ostatními o svůj zážitek či zkušenost, budu rád když mi napíšete.

Galerie na rozkliknutí a prohlédnutí v plné velikosti:

 

 
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.