Domů Špičák sídliště

Ze starých pohlednic

sídliště Špičák Tisk
Pondělí, 31 Srpen 2009 16:48

Původně jsem se těmto postsocialistickým soustředěným králíkárnám s lidskou tváří ani nechtěl věnovat, byť v nich s povděkem mnozí bydlíme. Ovšem speciálně v případě sídliště Špičák k výjimce vybízí pohlednice z roku 1960 se záběrem z Hůrky. Srovnání s dnešním stavem je úžasné a navíc k tomuto tématu mohu doplnit ještě několik unikátních snímků z počátků výstavby sídliště pořízených panem Jaroslavem Sršněm z velké části v roce 1981.

Z Hůrky ke Špičáku přes Starou Lípu přibližně v roce 1960:

Špičák 1960

Z Hůrky ke Špičáku dne 9.11.2008:

Špičák 2008

Dvojici snímků doplním ještě třetím, pořízeným v roce 1981. Ovšem nejedná se o přesně totožný pohled, proto jsem jej nevložil mezi oba předešlé záběry:

Špičák 1981

I o poměrně mladé části města, jako je panelové sídliště Špičák, by se dalo najít spousty zajímavého materiálu, ale prozatím ponechám vše jen u krátkého komentáře k předloženým snímkům. Ani k nim nepořizuji srovnávací snímky, přeci jen to v těchto končinách nemá takové kouzlo. Možná by se dalo následujícími záběry zahájit čtenářskou soutěž s názvem najdi si svůj panelák. I když myslím, že většina míst je poměrně dobře rozpoznatelná. K sídlišti jako takovému snad jen poznamenám, že bylo původně plánováno zcela jinak, ale také pro menší počet obyvatel. Jenže příliv nových pracovníků do rozvíjejícího se uranového průmyslu v kombinaci s nedostatkem dostupného prostoru pro stavbu nových domů způsobilo, že bylo rozhodnuto o zahuštění původně naplánované výstavby. Zlom pak nastal po roce 1990, kdy byla další plánovaná výstavba odložena a původní záměr je dnes již zcela přehodnocen. Tak by prostory mezi sídlištěm a samotným úpatím vrchu Špičák, stejně tak i volné prostory táhnoucí se východojižním směrem nad Starou Lípu, měly být využity k jiné, než takovéto výstavbě.

Pohled z rozhledny směrem k městu před zahájením výstavby:

louky pod Špičákem

Většina terénních nerovností je zachována dodnes, i když skryta v zástavbě:

louky pod Špičákem

V těchto místech dnes stojí východní část sídliště, tak zvaně Na jílech a dále:

louky pod Špičákem

V těchto místech nad Zemědělskou školou bude postavena mísírna betonu, o mnoho let později benzinová pumpa a Peny. V pozadí sídliště Sever:

nad Zemědělkou

Betonárka na staveništi jede na plný výkon, píše se rok 1981:

1981

To si také v okálech naposledy užívali bydlení za městem, dnes Lužická ulice:

1981

První část sídliště v roce 1981 už stála. Pohled od okálů, zcela vpravo je nemocnice:

1981

Stejné domy detailněji a v jiném úhlu. V popředí Bardějovská ulice pod neexistující Velkoprodejnou. Za ní ulice Vladimírská s rozestavěnou MŠ:

1981

Dolní část Bardějovské ulice, zde se již bydlí v roce 1981:

Bardějovská 1981

Ulice U nemocnice a mezi domy vzadu ulice Dukelská v roce 1981:

U nemocnice 1981

Zde trochu západněji na odbočce ulice J. Wericha, původně součást ulice Červeného kříže. V popředí dům s vchodem 2315 a 2316. Jedná se o první zkolaudovaný panelový dům na celém sídlišti, je to takový praotec panela celého sídliště. I když okolní domy jsou tak říkajíc z jednoho vrhu. V září 1981 se bydlelo zatím jen ve vchodě 2315, kdežto druhý vchod ještě nebyl předán jistě nedočkavým nájemníkům. V tomto vchodě byl o něco později přízemní byt provizorně přebudován na prodejnu potravin se vchodem místo lodžie. Výstavba občanské vybavenosti vázla a bylo třeba alespoň něco udělat pro nájemníky, kteří bez holinek z domu mohli vyjít jen za slunného dne. Jestli si dobře vzpomínám, otevření prodejny se osobně zúčastnil předseda tehdejší vlády Lubomír Štrougal:

U nemocnice 1981

Pohled z východu do ulice Dlouhé a přilehlých domů:

Dlouhá ulice 1981

A ještě přikládám fotogalerii, kterou mi poskytl jeden z návštěvníků stránek, jehož jméno jsem nyní bohužel nenalez, takže děkuji alespoň tímto způsobem. Mezi snímky je několik záběrů z historie sídliště, ale zejména je zmapována výstavba obchodu Lidl:

s01
s01

 
Copyright © 2024 Böhmischleipa.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno s radostí a pro radost.